Skip to main content

Πόσες αράδες έχουν γραφτεί στο όνομα της ευτυχίας, πόσα ποιήματα και τραγούδια έχουν γραφτεί, πόσα χείλη έχουν πει αυτή τη λέξη… Αμέτρητα! Ας ξεκινήσω με μια θεμελιώδη ερώτηση: Τι είναι η ευτυχία; Και δεν αφορά φιλοσοφική αναζήτηση σε αυτό το σημείο, έχει θα έλεγα μια πιο πρακτική άποψη. Άλλωστε, αν θέλουμε να βρούμε κάτι, πρέπει να ξέρουμε τι ψάχνουμε! 

Αρχικά αναζητάς την ευτυχία έξω από τον εαυτό σου.

Πάντα θέλεις κάτι, συνήθως είναι κάτι που σου “λείπει” και για να είσαι καλά και ευτυχισμένος πρέπει να το έχεις! Για παράδειγμα, στο εργασιακό σου περιβάλλον, θέλεις να πάρεις μια προαγωγή, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη. Πιστεύεις ότι αν την έπαιρνες θα ήσουν ευτυχισμένος, και όλο αυτό το συναίσθημα γιγαντώνεται, τριγυρίζει γύρω σου σαν φάντασμα και σε αφήνει ανολοκλήρωτο. Στο μυαλό σου, η προαγωγή αυτή γίνεται ένα από τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ της ευτυχίας σου. Χωρίς αυτή νιώθεις σαν να υπάρχει ένας κενός χώρος στη ζωή σου και λαχταράς να γεμίσεις αυτό το κενό.

Αν κοιτάξουμε γύρω από αυτόν τον τρόπο σκέψης, υπάρχει μια υποκείμενη υπόθεση ότι η ευτυχία προέρχεται από έξω από τον εαυτό μας. Είτε λαχταράμε υλικά αγαθά, εμπειρίες ή επιτεύγματα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ευτυχία αποκτώντας τα πράγματα που επιθυμούμε. Έτσι, η ευτυχία μας φαίνεται να εξαρτάται από αυτά τα πράγματα ενώ η αίσθηση του ανικανοποίητου φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης τους. 

Ωστόσο αυτός ο τρόπος σκέψης είναι βαθιά προβληματικός για πολλούς λόγους. Αρχικά, θέτει την ευτυχία σου στο έλεος εξωτερικών δυνάμεων, οι οποίες συχνά είναι πέρα από τον έλεγχο σου. Για να επιστρέψω στο προηγούμενο παράδειγμα, μπορεί τελικά να εργαστείς σκληρά, αλλά η προαγωγή εξαρτάται από το αφεντικό σου. Και καταλήγεις με αυτό τον τρόπο να βασίζεις την ευτυχία σου σε μια υποτιθέμενη προαγωγή.

Υπάρχει και το άλλο σενάριο. Λαμβάνεις την πολυπόθητη προαγωγή, είσαι προφανώς επιτέλους ευχαριστημένος και ικανοποιημένος, ωστόσο αυτή η αίσθηση δεν θα κρατήσει για πολύ. Μια προαγωγή ενδεχομένως να φέρει και μια αλλαγή στο status σου. Σύντομα θα βρεθείς να ψάχνεις το επόμενο πράγμα που “θέλεις” και σου “λείπει” για να είσαι “ευτυχισμένος”. Ίσως ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο που θα συνοδεύει την μισθολογική σου αύξηση ή ίσως μια ακόμη -γιατί όχι- μεγαλύτερη προαγωγή. Ό,τι κι αν είναι, θα νιώθεις συνεχώς δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι δεν έχεις το κάτι άλλο μέχρι να το αποκτήσεις. Και θα προχωράς σε μια άλλη επιθυμία – μετά σε άλλη, και σε άλλη…

Στον σύγχρονο κόσμο, ο αέναος αυτός κύκλος συντηρείται από ορισμένους μηχανισμούς όπως για παράδειγμα η διαφήμιση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ευρύτερη υλιστική σύγχρονη κουλτούρα στην οποία είναι ενσωματωμένα. Ξεφυλλίζοντας περιοδικά ή κάνοντας scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ατελείωτη παρέλαση από προσεκτικά επιμελημένες φωτογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους και lifestyle που φαίνονται καλύτερα από τις δικές μας. Οι διαφημίσεις και όλες αυτές οι φωτογραφίες συνωμοτούν για να σου στείλουν το ίδιο μήνυμα: «Εσύ και η ζωή σου δεν είστε αρκετοί. Χρειάζεσαι περισσότερα για να είσαι ευτυχισμένος». 

Όταν κατακλύζεσαι συνέχεια από ανάλογο περιεχόμενο είναι δύσκολο να νιώσεις ικανοποιημένος με τη ζωή σου όπως ακριβώς είναι. Νιώθεις ότι πάντα υπάρχει κάτι άλλο το οποίο είναι βασικό και το χρειάζεσαι για να είσαι ικανοποιημένος και ευτυχισμένος. 

Αν αναζητάς την ευτυχία έξω από τον εαυτό σου, οδεύεις να υιοθετήσεις μια λανθασμένη προσέγγιση στην ευτυχία.

Η αναζήτηση της ευτυχίας σε εξωτερικές πηγές ευχαρίστησης είναι βέβαιο ότι θα παρέχει μόνο περιορισμένα, βραχυπρόθεσμες “ενέσεις” ευχαρίστησης, στην καλύτερη περίπτωση. Σε τι συνίσταται λοιπόν το αίσθημα της ευτυχίας; Θα το χωρίσω σε τρεις κατηγορίες – συστατικά. 

Η πρώτη κατηγορία είναι η πληρότητα. Όταν είσαι πραγματικά χαρούμενος νιώθεις ότι δεν σου λείπει τίποτα, αντίθετα αισθάνεσαι ολοκληρωμένος με αυτό που έχεις την παρούσα στιγμή. Με άλλα λόγια, νιώθεις απόλυτα ικανοποιημένος, δεν επιθυμείς τίποτα που δεν έχεις. Για παράδειγμα, δεν σκέφτεσαι “Αν είχα μια καλύτερη δουλειά, τότε θα ήμουν ευτυχισμένος» ή “Πόσο πολύ θέλω το νέο μοντέλο κινητού που θα βγεί σε λίγο καιρό”. Νιώθεις πλήρης, ικανοποιημένος, οπότε ό,τι σου συμβαίνει και ζεις στην παρούσα στιγμή είναι αρκετό.

Η αίσθηση πληρότητας σε οδηγεί μοιραία στη δεύτερη κατηγορία της ευτυχίας, που είναι η γείωση σου με το παρόν. Αυτό σου συμβαίνει όταν ζεις το παρόν στο έπακρο. Εστιάζεις στη στιγμή που βιώνεις και μόνο. Δεν ασχολείσαι με τίποτα άλλο. Δεν παρασύρεσαι σε σκέψεις που έχουν να κάνουν με το παρελθόν ή το μέλλον. Σίγουρα σου έχει τύχει τουλάχιστον μια φορά. Πόσες φορές έχεις παγιδευτεί σε οδυνηρές και αβέβαιες σκέψεις που προκαλούν άγχος; 

Και όταν ζεις δυνατά το παρόν τότε κατακλύζεσαι από το τρίτο συστατικό που είναι το αίσθημα της ελευθερίας. Αφήνεις πίσω σου καταστάσεις και συναισθήματα που συνέβησαν στο παρελθόν, δεν καταπιάνεσαι με την πρόβλεψη του μέλλοντος, ούτε εύχεσαι να έχεις ένα διαφορετικό παρόν. Αντίθετα, νιώθεις τελείως απελευθερωμένος από όλες αυτές τις πηγές άγχους. Η απελευθέρωση ίσως είναι και το πιο σημαντικό από τα 3 συστατικά κατά τη γνώμη μου. Είναι το σημείο που έχεις καταφέρει να φτιάξεις το χάρτη για να απελευθερωθείς από την ψυχική φυλακή και το σχέδιο διαφυγής πέτυχε!

Σου έδωσα μόνο 3 συστατικά για την ευτυχία, αλίμονο εάν είχα όλη τη συνταγή… 

Στο τέλος της ημέρας, μην ανησυχείς για το τι λέει ο κόσμος ότι πρέπει να κάνεις για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Κανείς δεν μπορεί να το ορίσει αυτό εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό. Το Life coaching είναι ένα πραγματικά υπέροχο μέσο να ανακαλύψεις τη δύναμη και την πίστη στον εαυτό σου, τι θέλεις πραγματικά από τη ζωή σου και τον τρόπο να το πετύχεις!